Skip to content

Doorbreek het taboe rond seksueel misbruik

Doorbreek het taboe rond seksueel misbruik published on 18 Reacties op Doorbreek het taboe rond seksueel misbruik

11745694_10204446667993486_2726946505101429833_n

 

 

In de dingen die ik schrijf, bv in berichten op Facebook of andere social media maar ook in de dagelijkse contacten met mensen , benoem ik regelmatig het feit dat ik seksueel misbruikt ben. Ik realiseer me dat ik daar misschien bij sommige mensen een stukje weerstand mee oproep of ik confronteer ze op zijn minst met een onderwerp dat erg gevoelig ligt en waar men liever niet over spreekt. Mensen die denken: ‘ daar heb je haar weer’ of ‘ moet dat nou?’

Maar ik doe het toch! Waarom? Niet omdat ik het zo leuk vind, geloof me, maar omdat ik vind dat ik het me niet kan veroorloven om te zwijgen en zo het taboe, dat er nog steeds is omtrent misbruik, mede in stand te houden

In Nederland krijgt 1 op de 3 kinderen ooit met een vorm van seksueel geweld te maken. Ja, je leest het goed, 1 op de 3 kinderen !! Wakker worden lieve mensen, jullie kennen allemaal iemand die slachtoffer is of is geweest van seksueel misbruik, jullie kennen ze of je nu van hun verleden of heden op de hoogte bent of niet.

Seksueel misbruik of seksueel geweld is wat mij betreft één van de gruwelijkste dingen die je als kind kunt meemaken. Kinderen, óók hele jonge kinderen en zelfs baby’s ondergaan de meest vreselijke en gewelddadige handelingen omdat er kennelijk mensen zijn die daar geil van worden. En mensen die het gerechtvaardigd vinden om jonge kinderen te misbruiken om zo hun seksuele verlangens te bevredigen of om er ook nog geld aan te verdienen.

Niemand lijkt ooit stil te staan bij de gevolgen die dit heeft voor de kinderen die dit helaas moeten meemaken. En die gevolgen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Een kind dat misbruikt wordt, wordt op de meest gruwelijke manier beroofd van zijn onschuld, van zijn gevoel van veiligheid, van zijn vertrouwen. Wanneer iemand je misbruikt zegt hij als het ware : ‘ Wat jij wilt en wat jij vindt doet er niet toe, mijn behoeftes zijn belangrijker als die van jou en ik neem wat me toekomt, jij bent niks, jij bestaat niet’.

Vanaf dat moment gaat leven pijn doen en gaat het kind overleven. Sociaal wenselijk gedrag vertonen of juist niet, altijd alert zijn, altijd bang zijn, proberen te anticiperen op wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Slachtoffers raken steeds meer van hun kern en eigen ‘ik’ verwijderd tot ze op het laatst geen idee meer hebben wie ze werkelijk zijn. Leven op de automatische piloot, eetstoornissen, angststoornissen, onvervulbare leegte voelen, zelfhaat, extreme controlebehoefte, automutileren, het zijn zo maar een paar consequenties die seksueel misbruik tot gevolg kan hebben en vaak is het ook nog een combinatie van meerdere tegelijk.

Ikzelf heb een lange weg afgelegd om het misbruik een plaats te geven en te verwerken en ik gun het werkelijk niemand om dit mee te moeten maken. De doodsangst op het moment dat het gebeurt, de eenzaamheid en alles wat ik heb aan moeten pakken om de weg naar mezelf terug te vinden, het lijkt me tot op de dag van vandaag af en toe nog onwerkelijk maar ik heb het gedaan. Maar het heeft me óók sterk gemaakt. Ik heb het overleefd en nu lééf ik weer!

Ik ben sterk genoeg om er over te kunnen praten en daarmee wil ik tegelijk een stem geven aan hen die dat (nog) niet kunnen of willen. Ook zij verdienen het om gehoord en gezien te worden, om in hun bestaan erkend te worden. Geen enkel kind verdiend het om dit mee te maken. Kinderen zijn puur en onschuldig en niemand heeft het recht om hen dat te ontnemen.

Dus de volgende keer dat je iets leest of hoort over seksueel misbruik en je wordt geconfronteerd met je eigen ongemak over dit onderwerp, sta dan eens even stil bij de slachtoffers en het ‘ongemak’ wat zij hebben meegemaakt. Zolang er nog kinderen misbruikt worden zal ik mijn stem laten horen en blijf ik er over praten. Ik daag je uit om hetzelfde te doen, alleen dan kunnen we het taboe misschien doorbreken.

Liefs, Wendy                                                                                                                                                                     Delen wordt op prijs gesteld, we zijn tenslotte een taboe aan het doorbreken 😉

18 reacties

Met een brok in mijn keel heb ik het verhaal gelezen Ook ik ben slachtoffer van sexueel misbruik en herken mezelf in jouw verhaal Heb het 30 jaar voor mezelf gehouden, toen ik het ik voor het eerst vertelde aan voor mij belangrijke mensen kreeg ik een trap na Mijn wereld stortte nog verder in en tot op de dag van vandaag heb ik het nog niet kunnen verwerken

Hoi Wilma, wat dapper dat je dan toch hier hebt durven reageren. Ik ga het niet mooier maken dan het is, de weg terug is een lange en pijnlijke maar hij ís er wel. Mocht ik iets voor je kunnen betekenen dan hoor ik het graag van je. Voor nu heel veel sterkte en bedankt voor je reactie! Liefs, Wendy

Lieve Wendy, ik vind het superknap wat je doet.
En dat je heel goed bezig bent.
Ik heb andere dingen meegemaakt maar dit is zo iets gruwelijks.
Ik schrik er van dat het zo idioot vaak gebeurd. Onvoorstelbaar!!
Ik denk dat het goed is om er over te praten, dat je toch meer leert hoe kinderen reageren en zodoende (helaas dan wel te laat) kunt ingrijpen. ?Misschien?

En Wilma, jij heel veel sterkte meid.

Gr josephine

Hoi Josephine, het gebeurt inderdaad en helaas heel vaak. Ik hoop door er zo open over te zijn de weg vrij te maken voor andere slachtoffers zodat ze eerder met hun verhaal naar buiten durven te komen. En er zou veel meer aandacht moeten zijn voor de kenmerken van seksueel misbruik zodat het eerder herkend en erkend kan worden en slachtoffers eerder en beter geholpen kunnen worden. Er zijn zoveel meer andere dingen die ook een enorme impact op een mens kunnen hebben, het is denk ik allemaal niet met elkaar te vergelijken, uiteindelijk voelt iedereen zijn eigen pijn het hardst. Dank je wel voor je reactie!

Liefs, Wendy

Heel herkenbaar. Ik herken mezelf in de dingen die je schrijft. Ook ik had het moeilijk om het misbruik te plaatsen en heb het zelfs voor een aantal jaar weggeblokt, ik wist het niet meer. De weg naar heling is een lange en pijnlijke weg, maar ik vond dat ik het aan mezelf verschuldigd was om niet meer een slachtoffer te zijn en te genieten van het leven. Dat doe ik, na een zoektocht naar mezelf van een 20 tal jaren, elke dag opnieuw. Maar ondanks dat ben ik op seksueel vlak niet in staat me volledig te geven, en zijn er remmingen naar het mannelijk lichaam. Maar ik heb leren aanvaarden dat dit de gevolgen zijn van het misbruikt zijn. Ik ben gelukkig en hoop dat veel meisjes/vrouwen die dit ook meemaken of meegemaakt hebben, de weg naar zichzelf vinden en de misbruiker het niet gunnen hun leven permanent te vergallen. Ondanks de pijn die hij me heeft gebracht, heb ik het in mijn hart gevonden om hem te vergeven. Niet gemakkelijk, maar wel nodig om de haat in mezelf te helen. Hoe moeilijk de weg ook was, ik sta in het licht en leef met volle teugen, en ja, ik werd door de helende reis een sterker mens.
Liefde en licht,
Hildegard

Hoi Hildegard, dank je wel voor het delen van jouw verhaal. En soms laat het misbruik inderdaad blijvende schade achter, bij mij helaas ook. Maar net als jij heb ik de weg teruggevonden en ben ik blij en dankbaar om te kunnen zeggen dat ik weer lééf, ondanks of misschien wel dankzij die lange weg die ik heb afgelegd. Het heeft me in elk geval een hoop ervaring en kennis opgeleverd die ik nu kan inzetten om anderen te begeleiden en zo te werken vanuit mijn hart.

Liefs, Wendy

Hear hear
En voor wie dat nodig heeft of handje overdrempels wil ..
Pb mag..
Net als wendy doe ik het gevecht Ook !!voor anderen .. al een leven lang.
Nee je zei nx verkeerd .nee Die ander deed het echt verkeerd.. ook als je…niet had aan getroķken /aangepakt enz.. was het gebeurd. Nee het is geen liefde of sex het is machts ongelijkheid en daarom een Misdaad geen zeden delickt.

Als he lijf wel mee werkte schaam je niet. Dat hoort zo daar was je lijf op gemaakt .. dat is geen genot.
Schaam je niet om verkeerde dingen .
Help mee dit taboe te doorbreken leer je dochters dat nee zeggen gerespekteerd dient te worden zonder discussie.

Vr gt thysca

Ook hier slachtoffer van misbruik. Na 40 jaar het een plek kunnen geven/verwerken met hulp van een natuurarts. Meer dan 10 jaar in mijn huwelijk geen intiem contact kunnen hebben, nu eindelijk weer durven genieten van mijn partner, die ondanks alles bij me bleef, geduldig was, begrip toonde. Langzaam aan mezelf weer terug gevonden, na me jaren schuldig te hebben gevoeld dat dit me overkwam, had ik niet toch……..NEE het was niet mijn schuld en dat weet ik nu. Als ik met iemand praat die het ook overkomen is luister ik, oordeel en veroordeel niet maar laat diegene praten, huilen, boos zijn etc etc en biedt mijn schouder aan, vaak letterlijk.

Beste Wendy, Wat ontzettend heftig wat jouw en andere is overkomen echt dit vind ik het ergste wat een kind kan overkomen. Ik heb het zelf niet meegemaakt gelukkig maar ken wel een aantal mensen die het meegemaakt hebben. Er zijn dus mensen die het zelf niet meegemaakt hebben maar het zich voor kunnen stellen en het heel erg vinden en meeleven met de slachtoffers. Ik droom regelmatig dat het me overkomt das dan zo heftig. Ik vind het ook heel moeilijk dat ik mijn leven al een paar keer heb gevoeld bij onbekende gezinnen dat dat speelde en wat kun je dan…ik ken de mensen niet eens maar kom ze tegen en zie dingen waarvan ik denk dit klopt niet. Heel belangrijk dus dat je er over blijft vertellen das super belangrijk voor onze kinderen zowel meisjes als jongens! XL

Een en al herkenning, helaas. Als dit onderwerp voorbij komt, doet het nog altijd een beetje zeer. Vooral ook omdat het mijn vader was die een poging deed om mijn intieme lichaamsdelen te willen zien. ben nog steeds blij dat ik nee tegen hem heb gezegd… Niettemin heb ik er erg lang over gedaan om weer vertrouwen te kunnen geven aan hem en aan anderen, ik voelde mij gewoon ziek van afkeer en verstopte me, letterlijk voor hem, was onwijs bang voor hem. Inmiddels heb ik hem kunnen vergeven, maar ik zal mijn leven lang op mijn hoede blijven voor seksueel misbruik, ook bij anderen. Ik kan mij er nog steeds enorm over opwinden. Want mijn gevoel voor eigenwaade werd dusdanig aangetast, dat ik echt beschadigd was, ook al was er officieel ‘niets’ gebeurt. Mijn latere suicidepogingen (2x) hadden ook deels hiermee te maken, ik voelde me zó rot! Nu ben ik daarentegen de Happinez zelve, het kan zo
maar verkeren!, Namasté!

hoi wendy, ik ga dit delen. vooral die laatste alinea over dat ongemak. dat is precies waar ik zo tegen strijd met onze stichting; mensen bewust maken van hun ongemak, in relatie tot het slachtoffer. kijk eens op onze website, misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen. heb je een blog? mag ik dat delen op Revief.nl? zou super zijn! je bent een held

Wat ontzettend dapper dat je dit deelt! Ik zou zo ontzettend graag het taboe doorbroken zien. Al die vreselijke verhalen die in de doofpot worden gestopt. Ik wou dat ik het durfde te delen. Maar dat zou me meer beschadigen. Helaas al zo vaak mee gemaakt. Ik herken me zo! En vooral deze zin; Wat jij wilt en wat jij vindt doet er niet toe, mijn behoeftes zijn belangrijker als die van jou en ik neem wat me toekomt, jij bent niks, jij bestaat niet’.
De gevolgen en de impact leef ik elke dag nog mee. Bedankt voor het delen!
Lieve Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *